Maghiarii pierd trenul puterii

UDMR s-a cerut la guvernare, Dragnea i-a pus în așteptare

Publicat Vineri, 21 aprilie 2017

Şi nouă. Şi mică. Kelemen are o dilemă: Liviu sau Dragnea, Călin-Anton sau Popescu-Tăriceanu?

Şi nouă. Şi mică. Kelemen are o dilemă: Liviu sau Dragnea, Călin-Anton sau Popescu-Tăriceanu?

Mai toți politicienii maghiari din România au tăcut, dintr-odată, și nu mai țipă după autonomie, steaguri, limbă oficială, Ținut Secuiesc și restul pretențiilor lor devenite istorice în cei aproape 28 de ani de democrație. Atrași de sferele de putere decizională, membrii conducerii UDMR au trecut la negocieri serioase pentru a fi cu adevărat legitimați la guvernare.

Ce vor să facă politicienii maghiari într-un guvern despre care clamează că ar vrea să se despartă și să fie independenți cu tot cu teritoriul pe care îl reprezintă în Parlament e aproape imposibil de înțeles chiar și pentru alianța de la guvernare. Și asta mai ales în condițiile în care unii autointitulați lideri maghiari spun că atât ei, cât și majoritatea etniei lor vor să se separe de România, să fie autonomi.

Indiferent de voința UDMR de a accede într-o formulă mult mai extinsă decât cea din prezent în rândurile Executivului, PSD le-a arătat cartonașul roșu. Cel puțin până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, conform unor surse din UDMR.

Jocul de glezne al lui Ponta le-a stricat planurile

Încurajați de faptul că mai mulți foști lideri locali proveniți din defunctul PDL, dar și din PNL au fost „reciclați“ din punct de vedere politic de către alianța de guvernare și numiți în funcții din eșaloanele doi și trei ale guvernului, liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a cerut la guvernare cu întreaga Uniune.

UDMR are trei secretari de stat numiți la Educaţie şi la Departamentul pentru Relaţii Interetnice și unul la conducerea noii structuri înființate în interiorul Ministerului Culturii, care se ocupă de minoritățile naționale și de protecția identității și a culturii lor. De asemenea, coaliția PSD-ALDE a semnat un protocol de colaborare parlamentară cu UDMR în decembrie 2016, care prevede, între altele, o analiză pe fiecare sesiune parlamentară referitoare la stadiul acestei colaborări. Profitând de fricțiunile din PSD, dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea pe de-o parte, și de cele dintre Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin pe de altă parte, UDMR le-a cerut celor doi lideri ai alianței să devină parteneră cu drepturi depline în arcul guvernamental în schimbul asigurării majorității în Parlament. Șeful PSD le-a impus celor de la UDMR un termen de gândire, perioadă care s-a dovedit a nu fi deloc fastă pentru maghiari. Victor Ponta și-a schimbat brusc retorica acidă la adresa lui Liviu Dragnea înainte de Paște, fix în ziua premergătoare capturării fostului deputat Sebastian Ghiță. Și în ALDE spiritele s-au calmat mult, tot în detrimentul UDMR.

Dragnea a curtat și el UDMR

Liderul PSD Liviu Dragnea a invitat UDMR să intre la guvernare încă din luna februarie, imediat după adoptarea legii bugetului, iar de atunci s-au tot purtat discuții pe această temă. Cu toate astea, o decizie ar urma să fie luată prin iunie, la sfârșitul sesiunii parlamentare. Dacă nu au reușit să devină parte a guvernării, cei de la UDMR ar dori, ca și până acum, o serie de gesturi și concesii din partea PSD pentru a se putea justifica în fața electoratului său. Deja Camera Deputaților a adoptat un proiect legislativ care prevede ca în localitățile unde există minorități naționale în proporție de cel puțin 20%, să poată fi angajat personal de specialitate cunoscător al limbilor minorităților respective, în unitățile de asistență medicală. Actul normativ care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art.41 din Legea asistenţei sociale 292/2011 a fost adoptat, tacit, și de Senat. Această decizie a parlamentului i-a scos din sărite pe aleșii de la PMP. Speriați că nu vor reuși să strângă un număr de semnături cât de cât semnificativ de la colegii lor din Senat și Camera Deputaților, parlamentarii PMP s-au apucat, pe furiș, să atragă adepți, ca să poată ataca la Curtea Constituțională legea privind folosirea limbii materne în unitățile medicale.

Presiune internă provocată de lipsa resurselor

După ce jocurile puterii au reintrat în linie dreaptă, iar șeful PSD le-a spus PAS răspicat maghiarilor în privința cooptării, în UDMR s-au încins spiritele. Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, există o presiune internă destul de mare în UDMR pentru intrarea la guvernare, deoarece formațiunea s-a decuplat de la resurse odată cu ieșirea din Guvernul Ponta, în urmă cu mai bine de doi ani. În plus, UDMR ar fi dus o lungă muncă de lămurire cu cei de la FIDESZ-ul condus de Viktor Orban ca să obțină „binecuvântarea“ politică a acestora pentru o astfel de mutare strategică. În cele din urmă, conform unor parlamentari UDMR, Viktor Orban a acceptat eventuala intrare la guvernare, dar numai dacă această măsură se va dovedi profitabilă pentru minoritatea maghiară.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Politică

Bate vânt de remaniere
"Mai mulți de doi miniștri", pe fărașul lui Liviu Dragnea

Ioana Radu - Publicat acum 6 ore si 29 minute

S-a întors dispărutul
Ponta, prăduitul: "Curată murdărie"

Ioana Radu - Publicat acum 10 ore si 14 minute

Gura păcătosului...
Raluca Turcan: Credeţi că PNL ar fi fost mai breaz la guvernare?

(I.R.) - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

Foto: dolce-sport.ro
Reacții în scandalul Ilie Năstase
Mărturia Soranei Cârstea: "Au venit aici porniți"

Alexandru Vişan - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

A fost deschis un dosar penal
Tragedia din Retezat: varianta șocantă, luată în calcul de Poliție

(I.R.) - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

Foto libertatea.ro
Scandalul înjurăturilor de la Mamaia
Țiriac sare în apărarea lui Ilie Năstase

Ioana Radu - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

Faliment total pentru o formulă politică

Cornel Nistorescu - Publicat acum 10 ore si 46 minute

Cotidianul cititorilor
Care este răspunderea părinților celor doi copii care au pierit în Retezat?

- Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

El Clasico - repere istorice
Real Madrid - FC Barcelona, meciul urmărit de lumea întreagă

Dumitru Constantin - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

S-a întors dispărutul
Ponta, prăduitul: "Curată murdărie"

Ioana Radu - Publicat acum 10 ore si 14 minute

Justiţia la apelul societăţii şi al specialiştilor

18 Ioan Vieru - Publicat acum 9 ore si 34 minute

Faliment total pentru o formulă politică

15 Cornel Nistorescu - Publicat acum 10 ore si 46 minute

Foto: dolce-sport.ro
Reacții în scandalul Ilie Năstase
Mărturia Soranei Cârstea: "Au venit aici porniți"

14 Alexandru Vişan - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

Al cincilea titlu european
Cătălina Ponor, aur la bârnă

10 - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

Gafele politicienilor concurează în Parlament numărul legilor
Fauna din fruntea statului
Politicienii români și gugumăniile lor

8 Vasile Surcel - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017