Cel mai urât coșmar al președintelui devine realitate

Trump joacă ruleta rusească cu FBI

Publicat Sâmbãtã, 20 mai 2017

„Cel mai urât coşmar al lui Trump“, titrează New York Daily News, după numirea unui fost director FBI, Robert Mueller, în funcţia de consilier special însărcinat cu anchetarea implicării Rusiei în campania prezidenţială din SUA.

Numirea a fost făcută de procurorul general-adjunct al SUA, Rod Rosenstein, acelaşi care, cu câteva zile înainte îl demitea pe directorul FBI, James Comey. Dacă Donald Trump a dorit să se debaraseze de un personaj incomod prin demiterea lui Comey, el s-a ales acum cu un procuror şi mai tenace, însărcinat cu anchetarea presupuselor sale legături cu Rusia, este opinia presei americane.

Robert Mueller a fost numit în fruntea FBI de George W. Bush, cu doar o săptămână înaintea atentatelor de la 11 septembrie 2011, şi şi-a dus până la final mandatul de 12 ani, fiind succedat chiar de către demisul James Comey. Numirea lui Mueller, un om care întruchipează „sistemul“, a fost salutată atât de Partidul Republican, cât şi de Partidul Democrat. „E una dintre puţinele persoane care au experienţa, statura şi reputaţia necesare pentru a duce la bun sfârşit această anchetă, scrie, cu satisfacţie, The New York Times. Cel mai urât coşmar al lui Trump devine realitate, scrie Politico. „De la Watergate şi până la afacerea „Iran-Contra“ (în mandatul Ronald Reagan), procurorii speciali au anchetat ani de zile, ducând la o serie interminabilă de revelaţii în presă privind numiri, inculpări şi chiar condamnări.“

Două gloanţe pe ţeava FBI

Deşi Rosenstein, adjunctul şefului Departamentului Justiţiei, a vrut să evidenţieze că a făcut această numire fără vreo influenţă din partea lui Trump (vizat de anchetă) şi a şefului său, procurorul general Jeff Sessions (care s-a recuzat din ancheta vizând Rusia, date fiind întâlnirile sale cu ambasadorul Moscovei în perioada electorală), această numire pare una calculată la Casa Albă. Trump a dorit să liniştească spiritele, după acuzaţia că a divulgat informaţii clasificate în timpul vizitei ministrului rus de Externe, şi că i-ar fi cerut directorului Comey să oprească ancheta în cazul relaţiei dintre Rusia şi fostul său consilier pe securitate, Michael Flynn. Acestea sunt două gloanţe împotriva sa pe ţeava FBI, cu care Trump joacă ruleta rusească, după cum scrie El Mundo.

Rămâne de văzut dacă mişcarea, aparent calculată, va fi în favoarea lui Donald Trump. „FBI nu uită şi nu iartă“, a scris în revista Foreign Policy fostul agent special David Gomez. Agenţii poliţiei federale „sunt mai sensibili decât oricine din guvernul SUA în ce priveşte securitatea naţională, dar și ameninţările Rusiei și ale serviciilor de informaţii ostile“, este avertismentul său pentru Trump şi asigurarea oferită rivalilor preşedintelui.

Sarcina lui Robert Mueller

Ce va avea de făcut Robert Mueller, odată revenit ca procuror special în serviciul pe care l-a condus? Pentru The Washington Post, este limpede: înainte de toate, trebuie să afle dacă Rusia s-a amestecat în procesul electoral prezidenţial; apoi, trebuie să afle dacă cineva din echipa lui Trump a avut legătură cu această ingerinţă; în cele din urmă, să afle dacă a existat cineva din administraţia Trump, inclusiv preşedintele, care a încercat să influenţeze ancheta FBI în acest dosar. Marile ziare americane au început deja să abunde în informaţii, obţinute „pe surse“, despre implicarea Rusiei în campania prezidenţială, mergând până la dezgroparea unor afirmaţii făcute în 2016 de liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, cum că Trump ar fi fost plătit de Putin.

Putin: Ce era straniu a devenit periculos

La Moscova, zbaterile politice şi strategice de la Washington sunt privite cu umor de preşedintele Vladimir Putin. El le-a spus ziariştilor că l-a certat pe ministrul de Externe, Lavrov, pentru că „nu mi-a spus nici mie, nici serviciilor despre secretele“ dezvăluite de Trump, o încercare de a arată că în Biroul Oval nu s-au dezvăluit informaţii clasificate. În plus, Moscova a anunţat că poate demonstra asta prin transcriptul discuţiilor Trump-Lavrov. Pe un ton mult mai serios, vorbind despre lupta politică de la Washignton, Putin a remarcat că „ceea ce în SUA era până acum bizar, acum a devenit periculos“. „Acei oameni nu înţeleg că asta dăuneaza ţării lor sau, dimpotrivă, ştiu perfect asta, iar în acest caz sunt nişte oameni periculoşi“.

„Agentul Rusiei“ de la Casa Albă

În plin scandal creat de demiterea directorului FBI, preşedintele Trump a scris pe Twitter: „ruşii râd cu gura până la urechi văzând cum SUA se scindează din cauza scuzelor găsite de democraţi pentru pierderea alegerilor“. Într-adevăr, Putin râde, însă nu este râsul la care se gândeşte Trump, avertizează Foreign Policy. Multe dintre bancurile care circulă în Rusia sunt, la fel ca şi în perioada sovietică, create în laboratoarele puterii, scrie The Moscow Times, dând exemplu bancul cu Putin sosind la graniţa poloneză: „Naţionalitatea şi ocupaţia - îi solicită grănicerul polonez. Nu de data asta, acum sunt doar în interes de afaceri, spune Putin“. Este umorul unui regim Putin, care simte că poate prelua controlul dosarelor internaţionale importante pentru Rusia, beneficiind de o Europă paralizată de anul electoral 2017 şi de scandalurile din SUA. „Rusia nu are un agent la Casa Albă, ci un preşedinte slab“, este concluzia ziariştilor de la El Mundo.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Politică

Actualul sistem, în laboratoarele Guvernului
Planul Olguței pentru pensii

(I.R.) - Publicat acum o ora si 45 minute

Ce mai pregătește Liviu Dragnea?
Premieră la PSD după 10 luni

- Publicat acum 2 ore si 30 minute

Criză în Poliție
Ce nu pricepe Carmen Dan

Eduard Pascu - Publicat acum o ora si 27 minute

Dan Tarantino Voiculescu: în curând pe toate ecranele, Kill Băsescu 3

Simona Popescu - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

Vacanța – o meserie pentru oameni deștepți

Cornel Nistorescu - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

Fostul premier recunoaște
Victor Ponta, bătut: "E adevărat"

(I.R.) - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

Anunț al Ministerului Justiției
Elevi, vi s-a pregătit ceva!

(I.R.) - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

PSD Iași ia atitudine după ultimul anunț al europarlamentarului
Cătălin Ivan, desființat

(I.R.) - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

Centura de fortificaţii a Bucureştilor se pierde sub bălării. Foto reptilianul.ro
Istorie aruncată la gunoi
Forturile Bucureștiului, atacate cu buruieni

Vasile Surcel - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

Atac odios în Afganistan
Spital incendiat, medici și pacienți - omorâți

- Publicat acum 11 ore si 38 minute

Dan Tarantino Voiculescu: în curând pe toate ecranele, Kill Băsescu 3

28 Simona Popescu - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

Vacanța – o meserie pentru oameni deștepți

22 Cornel Nistorescu - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

Greu de-mpăcat și „capra“ poporanistă și „varza“ corporatistă!

13 Ioan Viştea - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

O capodoperă a restituirii responsabile: Muzeul Satului Tradițional Orăștie-Turdaș
Mircea Zdrenghea, omul care vorbește cu fapte

11 Dan Orghici - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017

Centura de fortificaţii a Bucureştilor se pierde sub bălării. Foto reptilianul.ro
Istorie aruncată la gunoi
Forturile Bucureștiului, atacate cu buruieni

10 Vasile Surcel - Publicat Duminicã, 23 iulie 2017