Cel mai urât coșmar al președintelui devine realitate

Trump joacă ruleta rusească cu FBI

Publicat Sâmbãtã, 20 mai 2017

„Cel mai urât coşmar al lui Trump“, titrează New York Daily News, după numirea unui fost director FBI, Robert Mueller, în funcţia de consilier special însărcinat cu anchetarea implicării Rusiei în campania prezidenţială din SUA.

Numirea a fost făcută de procurorul general-adjunct al SUA, Rod Rosenstein, acelaşi care, cu câteva zile înainte îl demitea pe directorul FBI, James Comey. Dacă Donald Trump a dorit să se debaraseze de un personaj incomod prin demiterea lui Comey, el s-a ales acum cu un procuror şi mai tenace, însărcinat cu anchetarea presupuselor sale legături cu Rusia, este opinia presei americane.

Robert Mueller a fost numit în fruntea FBI de George W. Bush, cu doar o săptămână înaintea atentatelor de la 11 septembrie 2011, şi şi-a dus până la final mandatul de 12 ani, fiind succedat chiar de către demisul James Comey. Numirea lui Mueller, un om care întruchipează „sistemul“, a fost salutată atât de Partidul Republican, cât şi de Partidul Democrat. „E una dintre puţinele persoane care au experienţa, statura şi reputaţia necesare pentru a duce la bun sfârşit această anchetă, scrie, cu satisfacţie, The New York Times. Cel mai urât coşmar al lui Trump devine realitate, scrie Politico. „De la Watergate şi până la afacerea „Iran-Contra“ (în mandatul Ronald Reagan), procurorii speciali au anchetat ani de zile, ducând la o serie interminabilă de revelaţii în presă privind numiri, inculpări şi chiar condamnări.“

Două gloanţe pe ţeava FBI

Deşi Rosenstein, adjunctul şefului Departamentului Justiţiei, a vrut să evidenţieze că a făcut această numire fără vreo influenţă din partea lui Trump (vizat de anchetă) şi a şefului său, procurorul general Jeff Sessions (care s-a recuzat din ancheta vizând Rusia, date fiind întâlnirile sale cu ambasadorul Moscovei în perioada electorală), această numire pare una calculată la Casa Albă. Trump a dorit să liniştească spiritele, după acuzaţia că a divulgat informaţii clasificate în timpul vizitei ministrului rus de Externe, şi că i-ar fi cerut directorului Comey să oprească ancheta în cazul relaţiei dintre Rusia şi fostul său consilier pe securitate, Michael Flynn. Acestea sunt două gloanţe împotriva sa pe ţeava FBI, cu care Trump joacă ruleta rusească, după cum scrie El Mundo.

Rămâne de văzut dacă mişcarea, aparent calculată, va fi în favoarea lui Donald Trump. „FBI nu uită şi nu iartă“, a scris în revista Foreign Policy fostul agent special David Gomez. Agenţii poliţiei federale „sunt mai sensibili decât oricine din guvernul SUA în ce priveşte securitatea naţională, dar și ameninţările Rusiei și ale serviciilor de informaţii ostile“, este avertismentul său pentru Trump şi asigurarea oferită rivalilor preşedintelui.

Sarcina lui Robert Mueller

Ce va avea de făcut Robert Mueller, odată revenit ca procuror special în serviciul pe care l-a condus? Pentru The Washington Post, este limpede: înainte de toate, trebuie să afle dacă Rusia s-a amestecat în procesul electoral prezidenţial; apoi, trebuie să afle dacă cineva din echipa lui Trump a avut legătură cu această ingerinţă; în cele din urmă, să afle dacă a existat cineva din administraţia Trump, inclusiv preşedintele, care a încercat să influenţeze ancheta FBI în acest dosar. Marile ziare americane au început deja să abunde în informaţii, obţinute „pe surse“, despre implicarea Rusiei în campania prezidenţială, mergând până la dezgroparea unor afirmaţii făcute în 2016 de liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, cum că Trump ar fi fost plătit de Putin.

Putin: Ce era straniu a devenit periculos

La Moscova, zbaterile politice şi strategice de la Washington sunt privite cu umor de preşedintele Vladimir Putin. El le-a spus ziariştilor că l-a certat pe ministrul de Externe, Lavrov, pentru că „nu mi-a spus nici mie, nici serviciilor despre secretele“ dezvăluite de Trump, o încercare de a arată că în Biroul Oval nu s-au dezvăluit informaţii clasificate. În plus, Moscova a anunţat că poate demonstra asta prin transcriptul discuţiilor Trump-Lavrov. Pe un ton mult mai serios, vorbind despre lupta politică de la Washignton, Putin a remarcat că „ceea ce în SUA era până acum bizar, acum a devenit periculos“. „Acei oameni nu înţeleg că asta dăuneaza ţării lor sau, dimpotrivă, ştiu perfect asta, iar în acest caz sunt nişte oameni periculoşi“.

„Agentul Rusiei“ de la Casa Albă

În plin scandal creat de demiterea directorului FBI, preşedintele Trump a scris pe Twitter: „ruşii râd cu gura până la urechi văzând cum SUA se scindează din cauza scuzelor găsite de democraţi pentru pierderea alegerilor“. Într-adevăr, Putin râde, însă nu este râsul la care se gândeşte Trump, avertizează Foreign Policy. Multe dintre bancurile care circulă în Rusia sunt, la fel ca şi în perioada sovietică, create în laboratoarele puterii, scrie The Moscow Times, dând exemplu bancul cu Putin sosind la graniţa poloneză: „Naţionalitatea şi ocupaţia - îi solicită grănicerul polonez. Nu de data asta, acum sunt doar în interes de afaceri, spune Putin“. Este umorul unui regim Putin, care simte că poate prelua controlul dosarelor internaţionale importante pentru Rusia, beneficiind de o Europă paralizată de anul electoral 2017 şi de scandalurile din SUA. „Rusia nu are un agent la Casa Albă, ci un preşedinte slab“, este concluzia ziariştilor de la El Mundo.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Politică

Dragnea, față în față cu Tudorel Toader

- Publicat acum 9 minute

Replică pentru Iohannis și o veste proastă pentru unii sindicaliști
Olguța Vasilescu: Ghinion!

- Publicat acum 16 minute

Ultima strigare a Olguței
"Trei variante" pentru plafonarea indemnizațiilor

- Publicat acum o ora si 7 minute

SIPA? Staţi să vedeţi, acum e atunci!

Simona Popescu - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

După summitul G7
Merkel: A trecut vremea în care ne puteam baza unii alţii

Constantin Duţu - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

Vasile Dîncu şi Ioan Rus, doi dintre cei mai influenţi membri ai Grupului de la Cluj
De mulți ani la București se joacă învârtita someșeană
Statul român, sub controlul clujenilor

Mihai Petean - Publicat acum 5 ore si 54 minute

Fost jurnalist, de "Cartea Recordurilor"
Geoană îl desființează pe Robert Turcescu

Paul Dumitrescu - Publicat acum 6 ore si 13 minute

Ministrul de Interne îi răspunde preşedintelui Iohannis

Paul Dumitrescu - Publicat acum 10 ore si 23 minute

Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, o poveste fără sfârșit
Investiția nucleară chinezească, un proiect născut mort

Mihai Soare - Publicat acum 9 ore si 4 minute

Remarcile lui Trump i-au făcut pe unii lideri europeni să adopte o atitudine sfidătoare chiar în timpul discursului de la inaugurarea noului sediu NATO
Summit-uri explozive la Bruxelles și în Sicilia
Trump pune Europa în fața unei mari alegeri

Călin Marchievici - Publicat acum 3 ore si 5 minute

SIPA? Staţi să vedeţi, acum e atunci!

34 Simona Popescu - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

Vasile Dîncu şi Ioan Rus, doi dintre cei mai influenţi membri ai Grupului de la Cluj
De mulți ani la București se joacă învârtita someșeană
Statul român, sub controlul clujenilor

15 Mihai Petean - Publicat acum 5 ore si 54 minute

După summitul G7
Merkel: A trecut vremea în care ne puteam baza unii alţii

8 Constantin Duţu - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

O criză de conștiință

7 Ioan Buduca - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

Ministrul de Interne îi răspunde preşedintelui Iohannis

6 Paul Dumitrescu - Publicat acum 10 ore si 23 minute