Teatrul tăios vine pe scena bucureșteană

Publicat Sâmbãtã, 12 august 2017

A zecea ediție a festivalului Undercloud, dedicat teatrului independent, adună la București câteva spectacole legate de nume-vedetă din teatrul contemporan. Între companiile care vin din Italia, Franța, Polonia sau Israel se numără senzații ale scenei. „Iulius Caesar. Fragmente“, în regia lui Romeo Castellucci, este una dintre montările care vin la Arcub la finele acestei luni. „Una dintre cele mai de avangardă creații ale zilelor noastre, spectacolul pune accentul pe ideea materialității cuvântului, pe disecarea metodelor retoricii convenționale și pe demascarea lor ca false și neputincioase în a transmite cu adevărat un mesaj. «Iulius Caesar» este o montare actuală, o recitire a lui Shakespeare în care se vorbește, tăios, dar în același timp voalat, despre pericolul dictaturilor/dictatorilor din prezent și despre cea mai perfidă capcană în care putem cădea – cea a tăcerii în fața pericolului“, spun organizatorii festivalului.

Din Polonia este adusă o montare regizată de Jarosław Fret și interpretată de Alessandro Curti după „Ultima bandă a lui Krapp“, textul lui Samuel Beckett. Fondator al Teatrului ZAR, colaborator al Institutului Grotowski și profesor la National Academy of Theatre Arts din Cracovia, Fret schimbă ordinea strictei dramaturgii beckett-ene, eroul său fiind un actor tânăr, și nu unul bătrân, care își înregistrează vocea pregătindu-se pentru reprezentația textului original.

Premieră de undercloud

Aniversarea unui deceniu de festival vine și cu o premieră: Mashol Salem Dance House (MASH), cea mai importantă companie de teatru-dans din Israel, va prezenta trei dintre producțiile sale: „Gravitas“, „HA-E 4-2“ și „Ani-Ma“.

MASH promovează artiști independenți din Israel, găzduiește producții locale și internaționale și a devenit, de-a lungul anilor, un centru artistic dedicat publicului, mai ales pentru că este situat într-o zonă sensibilă, în cartierul Musrara, între Orașul Vechi (Old City) și partea vestică a Ierusalimului.

Performerii din „Gravitas“, coordonați de Ofir Yudilevitch, se joacă cu gravitatea devenind masă pură și încercând să se supună voinței ei oarbe. „HA-E 4-2“ (The Island), creat de celebrul coregraf israelian Ido Tadmor, este un performance despre prietenia dintre doi soldați, într-o zonă de război. „Ha-E“ este insula normalității, unde nu există războaie și unde un simplu zâmbet sau o simplă strângere de mână încă există și nu au fost uitate. „Ani-Ma“ este primul spectacol solo al tinerei artiste israeliene Roni Chadash. A participat la festivaluri internaționale de dans contemporan și a câștigat numeroase premii, unul dintre cele mai importante fiind Best Performer Award, la Masdanza Festival din Spania, în 2016.

Ediția aniversară reunește, pe lângă spectacolele din străinătate, producții românești invitate, dar și 17 reprezentații în competiție, anunță organizatorii manifestării programate între 22 și 31 august.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Arte

Expoziție
Tapetul din palat ca exponat

Răzvana Ancuţescu - Publicat acum 4 ore si 17 minute

Avanpremieră de festival
Muzicianul care a schimbat tot

Cosmin Ţupa - Publicat acum 7 ore si 5 minute

Expoziție
"Sora" sabiei lui Ștefan cel Mare

Andrei Rădulescu - Publicat Miercuri, 16 august 2017

Lazăr și Kovesi - stat în stat

Cornel Nistorescu - Publicat Miercuri, 16 august 2017

Președintele care-i acuză pe antirasiști, adevărata față a SUA?
Dezlănțuirea furtunii în America

Călin Marchievici - Publicat acum 7 ore si 25 minute

Foto: republikanews.ro
Despre democrația profitabilă
Femei frumoase pe funcții superbănoase

Laur Emre - Publicat acum 10 ore si 30 minute

Anchetă la Abrud
Le-au dispărut banii din cont

(R.C.) - Publicat Miercuri, 16 august 2017

Foto Arhivă
Victime, copii
Tragedie de proporții pe magistrala Bucureşti - Constanţa

Ioana Radu - Publicat acum 9 ore si 4 minute

Turneul de la Cincinnati
S-a tranșat: Ea este adversara Simonei Halep în optimi

Alexandru Vişan - Publicat acum 11 ore si 36 minute

Mutarea care a stârnit controverse:
Coldea, "candidat unic la un concurs fake"

Ioana Radu - Publicat Joi, 17 august 2017

Lazăr și Kovesi - stat în stat

37 Cornel Nistorescu - Publicat Miercuri, 16 august 2017

Comportament provocator al oamenilor legii

16 Ioan Vieru - Publicat acum o ora si 15 minute

Absența creștin-democrației

10 Andrei Marga - Publicat Miercuri, 16 august 2017

Mutarea care a stârnit controverse:
Coldea, "candidat unic la un concurs fake"

8 Ioana Radu - Publicat Joi, 17 august 2017

Propunere radicală a lui Pleşoianu

8 Paul Dumitrescu - Publicat acum 6 ore si 6 minute