Țapul ispășitor al dezastrului umanitar din Mediterana

Publicat Luni, 07 august 2017

S-a întâmplat ceea ce o bună parte a presei italiene şi mai mulţi procurori anunţaseră încă din 2016. Autorităţile italiene au blocat prima navă operată de un ONG care participa la misiuni de salvare a imigranţilor din Marea Mediterană.

Au trecut luni bune de când presa din Peninsulă şi unii procurori au informat că navele operate de ONG-uri sunt suspectate că oferă servicii de „taxi“ pentru imigranţi şi că există suspiciunea comunicării între acestea şi traficanţii din Libia. După ce a primit undă verde din partea Germaniei şi a Franţei, guvernul de la Roma a elaborat un cod de conduită pentru aceste nave: trebuie să aibă la bord reprezentanţi ai autorităţilor italiene, nu pot prelua imigranţi din bărci care nu sunt în pericol de a se scufunda, nu pot comunica în niciun fel cu traficanţii (nici prin semnale luminoase) şi nu îi pot aduce în porturile italiene dacă îi preiau în apele libiene; în caz contrar, ONG-urile nu vor mai avea dreptul să-i aducă pe imigranţi în Italia. Este un cod de conduită adoptat după înregistrarea unui val de imigranţi în cursul acestui an, 35% din operaţiunile de salvare fiind executate de către ONG-uri.

Sechestrarea preventivă în Insula Lampedusa a navei Iuventa, operată de ONG-ul german Jugend Rettet, a provocat o vie polemică în presa italiană şi nu numai. Magistraţii arată că nava a preluat imigranţi dintr-o ambarcaţiune care nu era în pericol, într-o operaţiune care nu a părut una de salvare, cât de transbordare, şi că nava s-a aventurat adânc în apele teritoriale libiene. ONG-ul german arată însă că orice ambarcaţiune pneumatică aflată în larg este considerată a fi în pericol.

Doar trei din cele nouă ONG-uri care operează în Italia pentru salvarea imigranţilor au semnat amintitul cod de conduită. Motivul real al sechestrării navei, scrie presa italiană, este că ONG-ul german nu a semnat acest document. Pentru site-ul Linkiesta, Iuventa şi Jugend Rettet nu sunt decât nişte ţapi ispăşitori ai haosului din Mediterana. Vinovaţii ar fi conducătorii agenţiei europene de pază a frontierelor, Frontex, căreia armata italiană i-a cedat operaţiunile din Mediterana. „Am cedat o operaţiune pe care o gestionam mai bine noi înşine.“ Statul italian a reluat operaţiunile recent, cu rezultate extrem de bune, dar la un cost foarte mare. Apoi, apare problema relaţiilor cu Libia, fostă colonie italiană, unde preşedintele francez Emmanuel Macron încearcă să preia rolul de mediator al Romei, un demers criticat de guvernul italian. Rezultatul, arată presa italiană, este, pe moment, dezastruos: dacă premierul recunoscut internaţional, Faiez Sarraj, a acceptat intrarea vaselor militare italiene în apele teritoriale libiene, generalul Khalifa Haftar, cel mai puternic lider militar din Libia, a anunţat că va ordona bombardarea oricăror nave străine depistate în apele teritoriale. „Strategii disfuncţionale, costuri dublate, îmbarcări, debarcări, operaţiuni de salvare la un număr-record şi, după toate astea, monstrul care este lovit e un mic ONG al unor tineri berlinezi“, scrie Linkiesta.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Actualitate

O furgonetă a intrat într-un grup de pietoni
Atac terorist în Barcelona (Video)

(R.C.) - Publicat acum o ora si 54 minute

Vizați de alte măsuri
Beny Steinmetz şi Tal Silberstein vor fi eliberaţi

(R.C.) - Publicat acum 2 ore si 5 minute

Licitație anulată
Primăria Capitalei acuză SEAP

(R.C.) - Publicat acum 2 ore si 29 minute

Lazăr și Kovesi - stat în stat

Cornel Nistorescu - Publicat Miercuri, 16 august 2017

Președintele care-i acuză pe antirasiști, adevărata față a SUA?
Dezlănțuirea furtunii în America

Călin Marchievici - Publicat acum 7 ore si 18 minute

Foto: republikanews.ro
Despre democrația profitabilă
Femei frumoase pe funcții superbănoase

Laur Emre - Publicat acum 10 ore si 23 minute

Anchetă la Abrud
Le-au dispărut banii din cont

(R.C.) - Publicat Miercuri, 16 august 2017

Foto Arhivă
Victime, copii
Tragedie de proporții pe magistrala Bucureşti - Constanţa

Ioana Radu - Publicat acum 8 ore si 57 minute

Turneul de la Cincinnati
S-a tranșat: Ea este adversara Simonei Halep în optimi

Alexandru Vişan - Publicat acum 11 ore si 29 minute

Mutarea care a stârnit controverse:
Coldea, "candidat unic la un concurs fake"

Ioana Radu - Publicat Joi, 17 august 2017

Lazăr și Kovesi - stat în stat

37 Cornel Nistorescu - Publicat Miercuri, 16 august 2017

Comportament provocator al oamenilor legii

16 Ioan Vieru - Publicat acum o ora si 8 minute

Absența creștin-democrației

10 Andrei Marga - Publicat Miercuri, 16 august 2017

Mutarea care a stârnit controverse:
Coldea, "candidat unic la un concurs fake"

8 Ioana Radu - Publicat Joi, 17 august 2017

Propunere radicală a lui Pleşoianu

8 Paul Dumitrescu - Publicat acum 5 ore si 59 minute