Artiști internaționali revin la Eastwards Prospectus

S.O.S. în Strada Plantelor

Publicat Miercuri, 17 mai 2017

Radu Cioca, Study for the Perfect Gesture. Foto Eastwards Prospectus

Radu Cioca, Study for the Perfect Gesture. Foto Eastwards Prospectus

Zece dintre artiștii care au avut expoziții personale la Eastwards Prospectus (str. Plantelor nr.50) de la înființarea galeriei, în 2014, expun în proiectul „Seeing Ourselves Sensing“, care are astăzi vernisajul de la ora 19.00.

Răzvan Anton, Ștefania Becheanu, Pavel Brăila, Karolina Breguła, Radu Cioca, Ištvan Išt Huzjan, Tania Mouraud, Damir Ocko, Marilena Preda Sânc și Mircea Stănescu prezintă, exclusiv, lucrări ce nu au mai fost expuse la Eastwards Prospectus până acum, anunță organizatorii evenimentului.

Basme defrișate

Una dintre cele importante voci din arta contemporană franceză, Tania Mouraud, este prezentă cu instalația video „Once Upon a Time“, care a mai fost proiectată, printre altele, pe exteriorul Primăriei din Toronto, în timpul Nuit Blanche 2012. Inspirată de basmele Fraților Grimm, artista a mers în inima pădurilor boreale din Canada, dar și în păduri din Franța, pentru a filma defrișările și diferitele utilaje din industria forestieră, care îi aminteau de creaturi mitice, precum căpcăunii. Lucrări video prezintă și alți doi artiști cu o carieră internațională remarcabilă. Karolina Breguła - ale cărei filme aflate la granița dintre artă contemporană și cinema sunt arătate atât în galerii, cât și în festivaluri de film – spune în „Photophobia“ povestea unei funcționare care încearcă în mod discreționar să impună limite asupra celorlalți locuitori din orașul său, anunță cei de la Prospectus. Cu filmul „Joc. Energia vieții“, realizat pentru primul Pavilion al Moldovei la Expoziția Universală (Milano, 2015), Pavel Brăila oferă cea dintâi înregistrare profesionistă a ansamblului Joc, înființat în 1945, jucând dansuri tradiționale moldovenești.

Arhiva descântecelor

Pentru Ștefania Becheanu, o practică populară străveche devine în instalația sonoră „Descânte“ ocazia de a propune vizitatorilor un demers personal de introspecție și de întoarcere la propriile amintiri. Sonorizarea și ritmul descântecului din instalație recreează experiența acestei practici milenare, care este astfel conservată și arhivată.

Publicul din București poate vedea pentru prima dată o serie de trei lucrări ce fac parte din cel mai recent proiect al lui Radu Cioca. Cu titlul „Fighting Abstract“, proiectul, pentru care artistul clujean lucrează cu materiale precum beton și fier, este construit în jurul conștientizării prezenței ca temă de studiu. În premieră, sunt prezentate și noi lucrări ale unui alt artist care trăiește și lucrează la Cluj, Răzvan Anton. Heliografia „The March“ face parte din cercetarea vizuală a artistului bazată pe colecția fotografică Minerva, ce constă în fotografii de ziar realizate în anii ’70-’80 de cotidiene clujene.

Mircea Stănescu, Time. Foto Eastwards Prospectus

Corpuri fără nume

Artiști ale căror cariere se întind pe parcursul mai multor decenii, Mircea Stănescu și Marilena Preda Sânc sunt prezenți în expoziție prin lucrări precum o instalație realizată din bucăți de săpun de mari dimensiuni, fiecare dintre ele gravată cu un alt cuvânt (time, city, dream, trust, hope), și, respectiv, cărțile de artist „În Peșteră“ (1983-1984) și „Viul“ (1993).

Chestiunile corpului uman și explorarea realităţilor fizice ale acestuia se află în centrul practicii artistice a lui Damir Ocko, fie că este vorba despre filmele lui sau despre lucrările pe hârtie care gravitează în jurul acestora. În fotocolajele incluse în expoziție, artistul care a reprezentat Croația la Bienala de la Veneția 2015 transformă corpul uman într-un spațiu critic de reflecție asupra puterii, fragilității sau interacțiunii noastre cu mediul înconjurător.

Parcursul expozițional este completat de instalația „Nameless Forms“, prin care Ištvan Išt Huzjan își continuă demersul de a combina obiecte găsite cu materiale casnice și de construcții pentru a asambla forme noi. Artistul a adunat toate aceste elemente de pe un șantier din Bruxelles, și le reunește într-o instalație în care componentele ajung să semene cu un grup umanoid. S.O.S rămâne deschis publicului până pe 16 iulie.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Lifestyle

Festivalul de Film de la Cannes 2017
Vedete cu sclipiri de diamant și rochii vaporoase

Alina Chiriţă - Publicat Vineri, 26 mai 2017

Dirijoarea Simona Strungaru, compozitorul Henry Vega şi coregrafa Cristina Lilienfeld
Muzică minimal-repetitivă și dans contemporan
Noutăți sonore

Diana Covrig - Publicat Joi, 25 mai 2017

Ariana Grande şi-a suspendat turneul The Dangerous Woman, pe o perioadă nedeterminată
Vedetele, despre explozia de la Manchester
Solidaritate împotriva terorii

Alina Chiriţă - Publicat Miercuri, 24 mai 2017

Un "compliment" de la liderul american, aflat la Bruxelles
Trump: "Germanii sunt răi, foarte răi"

Ioana Radu - Publicat Vineri, 26 mai 2017

Exclusivitate. Interviu Cotidianul
Zborurile României vor fi blocate

Vasile Surcel - Publicat Vineri, 26 mai 2017

Fostul deputat nu poate părăsi Belgradul
Sebastin Ghiţă, eliberat de autorităţile din Serbia

(R.C.) - Publicat acum 10 ore si 48 minute

Focul se manifestă pe o suprafață de circa 300 metri pătrați
Faptașul nu e important ci beneficirarul
Ard secretele de la arhiva din Dărăști

(R.C.) - Publicat acum 8 ore si 13 minute

Suntem mai importanți decât am putea crede
Gazele românești din Marea Neagră, armă geopolitică în regiune

Mihai Soare - Publicat Vineri, 26 mai 2017

Uite-i, nu-i
Dragnea își răstoarnă propria gospodărie

Ioana Radu - Publicat Vineri, 26 mai 2017

Acuze dure ale fostului șef al Fiscului
Diaconu: Direcții din ANAF, confiscate de un grup cu stagii de infracţionalitate

Cosmin Pam Matei - Publicat Vineri, 26 mai 2017

Eclipsă politică

15 Ioan Vieru - Publicat acum 7 ore si 37 minute

O țară devorată de șacali

13 Adrian Majuru - Publicat acum 7 ore si 58 minute

Exclusivitate. Interviu Cotidianul
Zborurile României vor fi blocate

10 Vasile Surcel - Publicat Vineri, 26 mai 2017

Suntem mai importanți decât am putea crede
Gazele românești din Marea Neagră, armă geopolitică în regiune

9 Mihai Soare - Publicat Vineri, 26 mai 2017

Tăriceanu: România este astăzi într-un grav derapaj

9 Paul Dumitrescu - Publicat acum 9 ore si 31 minute