Paranoica îndreptăţire generală

Publicat Vineri, 19 mai 2017

Un fel de busculadă a cuprins societatea românească în orice direcţie priveşti. Toată lumea este îndreptăţită, indiferent de situaţie. Abuzarea face parte din reţeta zilei ajungând a nu mai fi percepută, şi nu neapărat din lipsa instrumentarului legal. Mentalitatea instalată nu este de ieri, de azi, ci din perioada emancipării societăţii pe fondul totalitarismului politic.

Legislaţia năucitoare şi clasa politică absolut degradantă, iniţiatoare, triumfă într-un definitiv care pare a fi pus o piatră pe suflul societăţii. Un zid de netrecut se înalţă între membrii societăţii, ca un fapt firesc al autismului convenabil. Nu mai funcţionează concret în spaţiul public nici ştiinţele umane, respectiv sociologia, psihologia, pedagogia. Drepturile de la care se vede obligată să se revendice majoritatea societăţii nu sunt decât surogatul unor propagande, o aparenţă. O adevărată febră a confiscării tuturor emblemelor, egidelor, titulaturilor, profesiunilor se află la apogeu. Îndreptăţirea fiecărui cetăţean român în acest moment este justificată, însă în esenţa ei este absurdă. Fibra morală a fost distrusă printr-o metamorfoză a vieţii sociale şi a contextelor acesteia, într-un mod care aparţine declinului istoric. Restrângerea psihologică a perimetrului social pare a fi rezultatul unui plan de dezintegrare.

O societate de îndreptăţiţi, cu fundamente justificate, îşi face loc spre o istorie pe măsura propriilor false premise prin extrapolarea a căror victime sunt. Oameni şi instituţii goale de conţinut, simboluri găunoase, crize tot mai deficitar gestionate se deplasează spre ceea ce se vrea stabilitate şi autoritate. Această lume de îndreptăţiţi pregătind direct-indirect numai înscenări şi un sistem concentraţionar nu caută ieşirea, cum ar fi normal, ci perfecţiunea acestui mod mortal de a se autoconstitui. Avem o viaţă publică zero, generatoare de stres şi antipatică în monstruoasa ei dereglare. Presiunea sistemului mafiot pe tot ce respiră în această ţară umilită ca niciuna alta din Europa se resimte peste tot în societate, având efecte devastatoare. În loc să existe reglementări şi cadre contractuale, simplificate într-un regim juridic ferm, avem o suită de absurdităţi normative care includ programatic dezastrul la scară generală.

Îndreptăţirea devine tot mai acută pe fondul dispreţului pentru celălalt, în acest context al terorii de după marea teroare comunistă. Sistemul piramidal a dus la o societate de victime obligate la un conflict fratricid, nu altceva fiind îndreptăţirea instalată ca stare de fapt. Numai demolarea piramidei poate duce la o neutralizare a răului internalizat în societate. Mergând în direcţia pe care îndreptăţirea paranoică o sugerează drept soluţie politică sau de viaţă, societatea se transformă într-o veritabilă masă de manevră în plină desfigurare morală şi identitară.

Îndreptăţirea ar trebui transferată spre combustia imperativă a interesului general, unica forţă a binelui sub toate aspectele. Altfel, dublată de sistemul actual, societatea va intra într-un declin de netrecut.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Opinii

Iresponsabilitate sau incompetență

Ion Spânu - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Oameni pustii

Adrian Majuru - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Diplome de licență fără studii
Un vârf al aisbergului de corupție

Simona Popescu - Publicat acum 6 ore si 35 minute

Un document care anunţă un nou scandal
Implicarea principalei Fundaţii a lui George Soros în alegerile din 2014 din România

Ion Spânu - Publicat acum 3 ore si 34 minute

Trântă cu sindicaliștii
Olguța n-a mai rezistat: "Acum țipă"

Ioana Radu - Publicat acum 10 ore si 32 minute

Mici și bătuți peste tot

Cornel Nistorescu - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Cum ne plânge de milă presa germană
Învârteli cinice cu medicamente oncologice din România

- Publicat acum 9 ore si 43 minute

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia
Decizie în cazul preotului Pomohaci, anunțată vineri

(R.C.) - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Preşedintele PNL, Ludovic Orban
"Am descoperit cine taie cu adevărat pensiile"

Paul Dumitrescu - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Pusă pe drumuri de statul român
Președintele CNAS, despre cazul prezentatoarei TV

(R.C.) - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Trântă cu sindicaliștii
Olguța n-a mai rezistat: "Acum țipă"

19 Ioana Radu - Publicat acum 10 ore si 32 minute

Mici și bătuți peste tot

17 Cornel Nistorescu - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Un document care anunţă un nou scandal
Implicarea principalei Fundaţii a lui George Soros în alegerile din 2014 din România

16 Ion Spânu - Publicat acum 3 ore si 34 minute

Cum ne plânge de milă presa germană
Învârteli cinice cu medicamente oncologice din România

13 - Publicat acum 9 ore si 43 minute

Iresponsabilitate sau incompetență

12 Ion Spânu - Publicat Joi, 27 iulie 2017