Ce ne facem, fetelor?

Lui Andrei Pleşu nu-i place cîntecul „Despacito”, dar îi place „Inel, inel de aur”

Publicat Sâmbãtã, 12 august 2017

Am urmărit cu atenţie textele scrise de Andrei Pleşu în ultima vreme, sperînd că voi găsi undeva explicaţia faptului că a fost desemnat oficial succesorul pe viaţă al lui George Soros în conducerea „Fundaţiei pentru o societate deschisă”. Speranţă zadarnică! În schimb, găsesc în ultimul său text o informaţie cu adevărat şocantă: nu-i place cîntecul „Despacito” al lui Luis Fonsi, care avea peste trei miliarde (!!!) de accesări pe YouTube.

Nu vă grăbiţi să întrebaţi ce treabă are Pleşu cu muzica. Are! El este nu numai critic de artă, ci şi solist de muzică lăutrească şi de canţonete, avînd chiar înregistrări audio. Întrebat într-o emisiune ce cîntec îi place foarte mult, Andrei Pleşu a făcut o destăinuire care îi poate şoca pe unii: „Inel, inel de aur”, cu Fărîmiţă Lambru. Episodul a fost povestit chiar de către Andrei Pleşu: „Ceea ce mi se sugera era să declar că îmi place ceva, dar că, în acelaşi timp, mi-e ruşine că îmi place. Să nu-mi ascund însă plăcerea, ca să se distreze ascultătorii. Să zică: "Uite domnule, ăsta, care părea om serios, declară pe şleau că îi place Romica Puceanu sau Fărîmiţă Lambru. Ce vremuri! Ce decădere! Cine ar fi crezut!?" Am şarjat, brav: bine, doamnă, îmi place „Inel, inel de aur” cu Fărîmiţă Lambru. Dar adaug că nu mă simt deloc vinovat. Melodia e, în genul ei, foarte bună, iar cîntăreţul e excelent. Ar fi ofensator pentru toată lumea să mă socotesc vinovat pentru opţiunea mea”. Cîntecul poate fi ascultat aici.

Departe de mine de a face ceva pe gusturile lui Pleşu, mai ales că, de multe ori, apreciez sinceritatea lui în faţa celor care, cum spune chiar filosoful de la Tescani, ar crede „că stau de dimineaţa pînă seara în frac, cu mîna la tîmplă, rostind aforisme, citind Kant şi ascultînd Bach”. Vorba latinului: De gustibus non est disputandum.

Fanii lui Andrei Pleşu îşi amintesc, desigur, observaţiile sale critice despre serialul oligofrenic „Las Fierbinţi”, pe care filosoful îl vizionează şi în reluare, pe care, tot într-un editorial, l-a descris atît de ştiinţific, încît, de atunci, numărul telespectatorilor s-a dublat. Ce mi-a plăcut atunci a fost faptul că mulţi dintre simandicoşi, încurajaţi de textul lui Pleşu, şi-au recunoscut, la rîndul lor, plăcerile vinovate pe care le-au ascuns totdeauna cînd erau în public.

Andrei Pleşu a fost chiar unul dintre telespectatorii mei fideli pe vremea cînd dezbăteam la OTV cazul „Elodia”, fiind preocupat de dezvăluirile mele chiar şi atunci cînd era în străinătate. Astfel, într-un editorial al său din „Dilema veche”, transmis din Berlin, se întreba îngrijorat: „Oare, ce-o mai face prietenul meu Ion Spânu, o fi găsit-o pe Elodia?”. Îi răspund acum: N-am găsit-o, domnule Pleşu! Zice lumea că e pe-o cracă, îi face nu ştiu ce lui Cioacă!

Ce vreau să spun prin aceste evocări despre Andrei Pleşu? Că în acest fel îmi pot justifica simpatia pe care i-o port, în contrast cu prietenul său, Gabriel Liiceanu, care este un tip scorţos, prefăcut, artificial, fără nici o nuanţă de autenticitate. Pleşu, în schimb, pare a fi uneori un tip normal, cu pasiuni omeneşti, cu preferinţe justificate de propriile sale criterii estetice, cu „vinovăţii” asumate.

De aceea, în timp ce de la Gabriel Liiceanu nu mai aştept să recunoască faptul că a plagiat în teza sa de doctorat, de la Andrei Pleşu mai am cîteva aşteptări:

- să ne spună sincer cum de a fost trimis în 1978 de PCR la o Conferinţă a spionilor în Indonezia

- dacă ştie unde au dispărut filele din dosarul de la CNSAS al soţiei sale, racolată de DIE, avînd numele conspirativ „Maria

- dacă din greşeală sau intenţionat a plagiat din Henry Corbin acel pasaj, inclusiv „etc”-ul

- cine a scris, de fapt „L'Archange empourpré”: Shihaboddin-Yahya Sohravardi, cum cred eu, sau traducătorul Henry Corbin, cum scrie Pleşu în „Despre îngeri”?

- ce presupune funcţia sa de la „Fundaţia pentru o Societate deschisă”, unde este numit pe viaţă în Consiliul Fundaţiei, urmînd să preia „prerogativele fondatorului Fundației”, care este George Soros?

Domnu Pleşu, daţi-ne, domne, o lecţie de sinceritate şi răspundeţi-ne sincer la aceste întrebări! În rest, vorba lui Fărîmiţă: „Adio, dragă Nelo / Eu plec, se face seară / Dar vezi ca lăcrămioara / Să nu-ţi mai curgă iară // Că lacrima ce-ţi curge / Din anii tinereţii, aoleu, măi / Nu este alinarea / Ci întristarea vieţii”. Pa!

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Actualitate

O nouă înregistrare "denunțată" de televiziunea lui Ghiță
Procurorul Negulescu: "Semnează în p... mea denunțul!"

Ioana Radu - Publicat acum 7 ore si 51 minute

Cazul de la Inspecția Judiciară
Culmea anchetării procurorilor de către procurori

(I.R.) - Publicat acum 10 ore si 27 minute

După discuții aprinse
Decizie inedită a CSM

- Publicat acum 10 ore si 46 minute

Reacţii la prima vedere
O înregistrare care ar trebui s-o ducă pe Codruţa Kovesi direct la „Beciul domnesc”

Ion Spânu - Publicat Joi, 21 septembrie 2017

După borduriadă, PSD a trecut în forță la chișcariadă
Luați la bătaie că vând ziare!

Gabriela Dinescu - Publicat Joi, 21 septembrie 2017

Autorităţile finlandeze au emis mandat de arestare
Gregorian Bivolaru, dat în urmărire internaţională

- Publicat Joi, 21 septembrie 2017

Reacții
Tudorel Toader despre înregistrarea care a generat scandal

- Publicat Joi, 21 septembrie 2017

Unde dai și unde crapă după afirmațiile lui Dragomir
Dragnea: Turturică să explice cum și-a făcut casă de 800.000 de euro

(I.R.) - Publicat Joi, 21 septembrie 2017

Război total în justiție
Procurorul general: Este fără precedent

(R.C.) - Publicat Joi, 21 septembrie 2017

Gabi Firea, la oglindă

Cornel Nistorescu - Publicat acum 10 ore si 42 minute

Reacţii la prima vedere
O înregistrare care ar trebui s-o ducă pe Codruţa Kovesi direct la „Beciul domnesc”

32 Ion Spânu - Publicat Joi, 21 septembrie 2017

Scandalul momentului
UNJR şi AMR cer CSM-ului să intervină

13 (R.C.) - Publicat Joi, 21 septembrie 2017

Gabi Firea, la oglindă

13 Cornel Nistorescu - Publicat acum 10 ore si 42 minute

Unde dai și unde crapă după afirmațiile lui Dragomir
Dragnea: Turturică să explice cum și-a făcut casă de 800.000 de euro

10 (I.R.) - Publicat Joi, 21 septembrie 2017

Forțele reale și forțele mimetice

10 Ioan Buduca - Publicat acum 9 ore si 51 minute