Kovesi, procuror de televizor

Publicat Joi, 13 iulie 2017

DNA-ul funcționează ca o instituție de forță în care deciziile se iau la ordin. Asta am înțeles eu din colaborarea strînsă cu SRI (și care n-a dispărut, dimpotrivă) și din frecatul ridichii de la celebra ședință înregistrată pe ascuns și difuzată de RTV. Pe parcursul spectaculoasei campanii (pe alocuri, și scandaloasă) a DNA-ului, am reținut mărturisirile unor implicați. Oamenii recunoșteau că procurorii le-au cerut un denunț în ce-i privește pe cutare și pe cutare. Cu cît mai importanți, cu atât mai bine. Înregistrarea pe șest a Laurei Codruța Kovesi și darea ei în vileag au reprezentat o răscruce. De atunci, ori recurge la o percheziție corporală pentru fiecare interlocutor, ori lasă lucrurile să evolueze după reguli profesionale.

Teama de a fi înregistrată cu diferite pretenții, cu solicitări demne de dezvăluit opiniei publice, a dus la această noutate spectaculoasă. DNA-ul se autosesizează la articole din presă. În agitata noastră republică, s-a mai întîmplat de cîteva ori. Fie a fost folosită o anonimă, fie a fost folosit un articol de presă. Dar de fiecare dată s-a lăsat cu o condamnare.

Autosesizarea DNA-ului, adică a Laurei Codruța Kovesi, îmi miroase a operațiune orchestrată. Hop-țop, apar două-trei articole fără nici un facsimil, fără nici o înregistrare, fără nici o declarație de martor, numai cu imagini de promovare turistică a Braziliei (niște jurnaliști cam tîmpiți au amestecat imagini din Brazilia cu unele ale unui resort de pe un atol din Insulele Maldive din Oceanul Indian) și, gata, DNA-ul anunță autosesizarea în cazul lui Liviu Dragnea. Mie îmi miroase a lucrătură. În acest caz, s-ar putea să nu avem de-a face cu o operațiune românească, deși oamenii cu experiență din fosta Securitate și din SRI știu foarte bine cum se pune la cale un scandal de presă. Din păcate, nu putem ști cîte sute sau cîte mii din scandalurile care au dominat mass-media în acești ani nu au fost concepute în laboratoarele serviciilor secrete. Acolo se pun la cale scrisori, memorii, delațiuni, de acolo se livrează știri celor peste 250 de acoperiți activi în presă (cifră invocată de un om din domeniu), sau se organizează chiar și incidente spectaculoase. Operațiunea este extrem de simplă. Se concepe un text sau o informație (fie adevărată, fie falsă), se livrează unui ziar, apare imediat și alți cîțiva acoperiți o reiau și o amplifică. Tot unul din servicii, din partide sau dintr-o altă instituție a statului cere măsuri urgente și lucrătura e gata. Produce efecte. Este debarcat un om, se decide o sancțiune, se trimite un control. Adică se intervine. Așa se întîmplă și cu deciziile de creștere a bugetului, așa se petrec lucrurile și cu scandalurile spectaculoase, colorate, declanșate spre a acoperi alte scandaluri incomode. Eu, unul, sunt gata să cred că scandalul Dragnea (mă refer la caracterul de scandal) are, printre altele, și rolul de a obtura situația dificilă a șefei DNA și scandalul înregistrărilor de la ședința DNA.

Să ne înțelegem. Liviu Dragnea a făcut sute de nefăcute. Dacă DNA-ul nu are nimic, asta nu înseamnă că omul face parte dintre îngerașii politicii. Este mai degrabă dovada că DNA, SRI și DGIPI sunt niște instituții de amatori. La cîte au învîrtit oamenii din vîrful PSD-ului, de la Sebastian Ghiță la Victor Ponta, de la Liviu Dragnea la Radu Mazăre, și tu, dintr-un sfert de secol de corupție, să nu poți proba nimic, asta mi se pare de rîsul curcilor. Este mai slab decît comisia de etică din organizația Șoimii Patriei.

După părerea mea de om cu ochii pe politică, scandalul Dragnea este un concert dedicat unui om vulnerabil, pentru care instituțiile statului nu sunt capabile să strîngă dovezi.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau varianta digitală.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Opinii

Democratizarea iluziei

Ioan Vieru - Publicat acum 2 ore si 17 minute

Iresponsabilitate sau incompetență

Ion Spânu - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Oameni pustii

Adrian Majuru - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Un document care anunţă un nou scandal
Implicarea principalei Fundaţii a lui George Soros în alegerile din 2014 din România

Ion Spânu - Publicat acum 7 ore si 43 minute

Trântă cu sindicaliștii
Olguța n-a mai rezistat: "Acum țipă"

Ioana Radu - Publicat Vineri, 28 iulie 2017

Cum ne plânge de milă presa germană
Învârteli cinice cu medicamente oncologice din România

- Publicat Vineri, 28 iulie 2017

Despre dimensiunile exportului paralel
"De ani de zile vorbim degeaba! Ne-am săturat!"

Simona Popescu - Publicat Vineri, 28 iulie 2017

Diplome de licență fără studii
Un vârf al aisbergului de corupție

Simona Popescu - Publicat acum 10 ore si 44 minute

Casa de producție DNA
Procurorii și autostrada

Vasile Surcel - Publicat acum 9 ore si 53 minute

Cazul Kovesi
Tudorel Toader, tras de mânecă

(I.R.) - Publicat acum 10 ore si 14 minute

Un document care anunţă un nou scandal
Implicarea principalei Fundaţii a lui George Soros în alegerile din 2014 din România

23 Ion Spânu - Publicat acum 7 ore si 43 minute

Trântă cu sindicaliștii
Olguța n-a mai rezistat: "Acum țipă"

20 Ioana Radu - Publicat Vineri, 28 iulie 2017

Cum ne plânge de milă presa germană
Învârteli cinice cu medicamente oncologice din România

15 - Publicat Vineri, 28 iulie 2017

Democratizarea iluziei

10 Ioan Vieru - Publicat acum 2 ore si 17 minute

Despre dimensiunile exportului paralel
"De ani de zile vorbim degeaba! Ne-am săturat!"

9 Simona Popescu - Publicat Vineri, 28 iulie 2017