Învățământul polonez, o „fabrică de patrioți“

Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017

În urmă cu aproape doi ani, guvernul Ungariei pornea o reformă a sistemului de învățământ care a făcut să curgă râuri de cerneală împotriva sa. Publicațiile internaționale și puținele ziare antiguvernamentale ce au mai supraviețuit în Ungaria au vorbit despre o hipercentralizare a învățământului maghiar, despre suprasolicitarea profesorilor și a elevilor, despre impunerea unor programe ce sunt decuplate de perioada actuală de avânt tehnologic și politizarea excesivă a manualelor.

Acum a venit rândul aliaților Ungariei din cadrul Grupului de la Visegrad să recurgă la propria reformă a educației, elaborată în doar zece luni. Noul an școlar începe în Polonia sub o nouă lege a învățământului, una „arhaică“, scrie revista liberală Tygodnik Powszechny.

Despre ce este vorba? În 1999, când Polonia era condusă de cabinetul liberal al lui Jerzy Buzek, mulți dintre membrii lui sărind apoi în barca Platformei Liberale a lui Donald Tusk pentru a conduce țară încă un deceniu, învățământul a fost supus primei mari reforme postcomuniste. Școala primară s-a scurtat de la 8 la 6 ani, iar studiile gimnaziale au trecut de la 4 ani la 3 ani (în școli separate de cele primare), urmați de 3 ani de liceu. Școlarizarea obligatorie (școala primară plus gimnaziu) dura 9 ani.

În prezent, guvernul condus din umbră de Jaroslaw Kaczynski a revenit în bună măsură la vechiul sistem, considerând că izolarea adolescenților de cei mai mici decât ei nu are efecte pozitive și duce la comportamente deviante. Copiii de 12-16 ani se întorc astfel în școli comune cu cei mai mici (cum este cazul acum în multe țări foste socialiste). Nemulțumirea criticilor are un alt motiv: desființarea școlilor gimnaziale lasă fără posturi sute de directori și mii de profesori, iar reforma va permite ministrului Educației să numească directori noi pentru școlile „reunificate“. Practic, va urma o „recompensare“ a cadrelor didactice loiale actualului guvern și „pedepsirea“ celor loiali fostului guvern liberal.

Al doilea mare motiv de nemulțumire ține de modificările aduse programei, deocamdată pentru clasele 4-7; manualele nu sunt finalizate și pentru restul claselor. „Școala devine o mașină de tocat din care vor ieși patrioți docili“, exclamă cu revoltă amintita revistă liberală, iar mulți profesori spun că vor preda după propriile materiale. Deutsche Welle observă cu nemulțumire că studiul Holocaustului a fost eliminat din contextul celui de-al Doilea Război Mondial, istoria integrării europene a țării este tratată laconic, că educația sexuală a fost eliminată din cursurile de biologie și înlocuită cu „educația pentru viața de familie“. În schimb, lupta anticomunistă are un loc central, la fel și Papa Ioan Paul al II-lea. Istoria nu mai începe de la vechii greci și de la romani, ci de la primii regi ai Poloniei medievale, aspectele sociale și de civilizație sunt eliminate și înlocuite cu istoria militară și viețile eroilor polonezi, după modelul aplicat mai devreme și în Ungaria. „Programa școlară este programul partidului“, iar istoria este revizuită dintr-o perspectivă ultracatolică și naționalistă, pentru „formarea unui cetățean și a unui patriot nou“, scrie Tygodnik Powszechny.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Actualitate

Alegerile parțiale pentru Senatul francez
Lovitură pentru Macron

- Publicat acum 29 minute

Decretul anti-imigrație extins
Alte trei țări pe lista neagră a lui Trump

- Publicat acum o ora si 10 minute

Foto Arhivă
Accident feroviar
Tren deraiat la Cluj

- Publicat acum 2 ore si 5 minute

Concurs de insulte între SUA și Coreea de Nord
Donald Trump, "dement" și "gangster"

(I.R.) - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

Dosarele Cotidianul la punctele și chioșcurile din toată țara
Vinovatul de serviciu - Generalul Iulian Vlad

(R.C.) - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

Dosare și circ TV
Becali către Dragnea: "Cum, mă, să faci asemenea lucruri?"

(I.R.) - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

Dezamăgirea unui tânăr magistrat
Justiția română, văzută de o judecătoare: "Măcinată, înecată"

Ioana Radu - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

Pentru Rovana Plumb mumă, pentru liderul PSD - ciumă
Ponta îl îneacă în lac pe Dragnea: "Cine fură să plătească"

Ioana Radu - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

S-a înarmat pe Facebook
Băsescu trage cu "cartușul" în Iohannis

(I.R.) - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

PSD-ul cel mort după TV şi contra culturii şi presei

Cornel Nistorescu - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

Nu mai avem loc de samariteni!

30 Ilie Şerbănescu - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

PSD-ul cel mort după TV şi contra culturii şi presei

21 Cornel Nistorescu - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

Dezamăgirea unui tânăr magistrat
Justiția română, văzută de o judecătoare: "Măcinată, înecată"

14 Ioana Radu - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

Dosarele Cotidianul la punctele și chioșcurile din toată țara
Vinovatul de serviciu - Generalul Iulian Vlad

14 (R.C.) - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017

Învăţământul românesc, între educaţie fizică şi dirigenţie

9 Ciprian Demeter - Publicat Duminicã, 24 septembrie 2017