Dezastrul banului public

Publicat Joi, 20 aprilie 2017

Statul român funcţionează destul de clar şi simplu, protejând marea corupţie. Cu voie sau fără voie, aceasta este paradigma. Aproape trei decenii de la prăbuşirea comunismului nu au fost decât sursa unei construcţii imperturbabile în aiuritoarea ei oficializare. Singurul fapt care prinde contur peste tot în mediul infracţional-instituţional nu constituie un efort de cooperare în găsirea soluţiilor, ameliorări, sprijin pentru societate, ci găsirea formulelor evazioniste, justificativ împotriva legalităţii. Expertul public, care este tot mai mult un impostor mlădiat pe câteva sfori juridice pe care le aplică pe obrazul celui care îl plăteşte prin via taxelor şi impozitelor, a ajuns incontrolabil, ca atare în afara legii. Singurii care lucrează cât de cât eficient în instituţiile publice din România sunt femeile de serviciu şi, în cel mai bun caz, portarii. Directorii, şefii de servicii, funcţionarii ministerelor, unii ofiţeri şi agenţi de poliţie, mii de gură-cască din prin instituţii cu ştaif şi responsabilităţi, de care rapiditatea epocii şi bugetul statului nu se pot atinge decât foarte greu sau deloc, fac din România oficială o moşie a neamurilor proaste. Omul politic aflat undeva la o distanţă de câteva cuvinte îi secondează pe toţi aceştia de-acum într-o ofensivă contra tuturor. Situaţia aceasta vine de undeva din comunism când odiosul regim se sprijinea tocmai pe aceeaşi stuctură mental-imorală, într-o inerţie care transforma orice perspectivă de schimbare în bine drept un dezastru. Cele câteva zeci de ani de atunci au lucrat la o reconsolidare într-un cerc, prevăzut de unii de la început, prin superficialitatea schimbărilor post-decembriste. Rezistenţa majorităţii societăţii mature de a reveni acolo de unde am plecat pare o redută cucerită pe tot mai mult pe căi. Criza politică generată de lipsa majoră de proiecte publice, derapajul moral prezent în foarte multe tendinţe antidemocratice la vedere, produce deja o toxicitate publică. Se întreabă unii şi alţii de ce unul este ministru, ce l-a recomandat pentru respectiva demnitate sau ce caută acolo. La cultură, la educaţie, la aproape toate ministerele sunt figuri pe care dacă le dai deoparte locul pare mult mai interesant şi dinamic. Chiar ce caută acolo inşi care se vor în fotografie să videze timpul. Nu pot fi genii în demnităţile publice, însă avem nevoie de reformatori, de oameni ai unor proiecte realmente noi, şi nu de inşi care să întoarcă mediul public spre stalinism, aglutinându-i pe toţi cei dispuşi la o sinecură în linia securismului totalitar. Campania electorală plătită din bani publici, post-alegeri, este un fenomen de o amploare naţională.

Sistemul este nereformat şi lipsit de utilitate, acesta este adevărul deja unanim. Parazitarea lui de către lichelism, impostură, valori demult fumate la masa ideologiei totalitare, reţele de interese infracţionale fac imposibilă reformarea politică. Deblocarea constituţională a statului, cu activarea precisă a responsabilităţilor funcţionarilor publici şi a întregului sistem, se resimte cu acuitate pe majoritatea palierelor sociale. Fumigenele trecutului totalitar, prezente peste tot, dau iluzii cu o notă de plată imensă, însă cu dobândă în timp real. Guvernul angajează împrumuturi externe mai mult pentru întreţinerea aparatului totalitar. Dezgheţul de după căderea comunismului nu a avut loc în România în ce priveşte arhitectonica filosofiei statului democratic. Profitorii comunismului, cei lipsiţi şi dezinteresaţi de iniţiativele schimbării, îşi primesc noile sinecuri bugetare calomniind democraţia.

Cine se poate regăsi într-o asemenea realitate, cu excepţia celor încolonaţi în structuri tipice regimului nazist şi comunist? Pentru ei plătesc astăzi românii taxe şi impozite. De unde să mai ajungă bani la şcoli, spitale, oameni în suferinţă? De unde? Împrumuturile externe care se fac, cum spuneam, sunt tot pentru ei. Aceştia au ajuns să fie ţara. Curentul acestor bordeluri de lux trebuie tăiat de operatorii de la Palatul Victoria, unde se află ordonatorul de credit.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Opinii

Justiţia la apelul societăţii şi al specialiştilor

Ioan Vieru - Publicat acum 9 ore si 27 minute

Faliment total pentru o formulă politică

Cornel Nistorescu - Publicat acum 10 ore si 38 minute

„Cocoşul” Grindeanu şi „premierul” Dragnea

Sorin Avram - Publicat Sâmbãtã, 22 aprilie 2017

Foto: dolce-sport.ro
Reacții în scandalul Ilie Năstase
Mărturia Soranei Cârstea: "Au venit aici porniți"

Alexandru Vişan - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

A fost deschis un dosar penal
Tragedia din Retezat: varianta șocantă, luată în calcul de Poliție

(I.R.) - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

Foto libertatea.ro
Scandalul înjurăturilor de la Mamaia
Țiriac sare în apărarea lui Ilie Năstase

Ioana Radu - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

Faliment total pentru o formulă politică

Cornel Nistorescu - Publicat acum 10 ore si 38 minute

Cotidianul cititorilor
Care este răspunderea părinților celor doi copii care au pierit în Retezat?

- Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

El Clasico - repere istorice
Real Madrid - FC Barcelona, meciul urmărit de lumea întreagă

Dumitru Constantin - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

S-a întors dispărutul
Ponta, prăduitul: "Curată murdărie"

Ioana Radu - Publicat acum 10 ore si 7 minute

Justiţia la apelul societăţii şi al specialiştilor

18 Ioan Vieru - Publicat acum 9 ore si 27 minute

Faliment total pentru o formulă politică

15 Cornel Nistorescu - Publicat acum 10 ore si 38 minute

Foto: dolce-sport.ro
Reacții în scandalul Ilie Năstase
Mărturia Soranei Cârstea: "Au venit aici porniți"

14 Alexandru Vişan - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

Al cincilea titlu european
Cătălina Ponor, aur la bârnă

10 - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017

Gafele politicienilor concurează în Parlament numărul legilor
Fauna din fruntea statului
Politicienii români și gugumăniile lor

8 Vasile Surcel - Publicat Duminicã, 23 aprilie 2017