„Cyborgizarea“ sau microprocesoarele din creierul uman

Publicat Sâmbãtã, 20 mai 2017

ARM Holdings și Center for Sensorimotor Neural Engineering, din cadrul Universității din Washington, vor să implanteze microprocesoare în creierul oamenilor, anunță go4it.ro.

Numite și wetware, aceste implanturi ar urma să servească drept interfață între creierul uman și o nouă generație de proteze menite să redea mobilitatea persoanelor cu dizabilități. Parteneriatul dintre cele două organizații are ca scop dezvoltarea de produse similare cu un cip (SoC), care vor fi implantate în creier și vor avea rolul de a recepționa și interpreta semnalele electrice emise de neuroni, adaptându-le pentru controlarea protezelor. Cum era de așteptat, una dintre limitările care împiedică folosirea eficientă a protezelor avansate este lipsa răspunsului senzorial. Astfel, în timp ce este posibilă din punct de vedere tehnic dezvoltarea unor proteze pentru mâini, suficient de versatile pentru a manevra obiecte, lipsa senzației la atingere și forța exercitată asupra obiectelor face extrem de dificilă folosirea acestora în mod eficient. Noile chip-uri ARM ar putea rezolva această problemă și poate oferi comunicație bidirecțională între creier și implanturile protetice. În acest moment, principala provocare care trebuie depășită este aducerea consumului de energie și căldura generată de implanturi la un nivel rezonabil. Pentru scopul produs, ARM va miza pe îmbunătățirea actualului nucleu Cortex-Co - cel mai mic procesor din oferta companiei. În cele din urmă, acestea vor putea funcționa precum niște implanturi complet autonome și pot genera energia necesară pentru alimentare, folosind glucoza din sânge și comunicând cu protezele prin semnale radio.

Elon Musk - „tăticul“ oamenilor bionici

În aprilie, Elon Musk își anunța cu surle și trâmbițe noul proiect. Este vorba despre Neuralink, înființată cu scopul de a crea un echilibru, pe viitor, între inteligența umană și cea artificială.

Preocupările lui Elon Musk pentru acest segment nu sunt o noutate. În teorie, performanța creierului uman ar urma să fie crescută printr-o așa-numită augmentare tehnologică. Aceasta ar presupune conectarea la un dispozitiv extern menit fie să crească viteza de procesare, fie să ofere acces la o cantitate foarte mare de informații. Augmentarea tehnologică nu este un concept străin, cel puțin nu pentru iubitorii de literatură și seriale science fiction. În episodul 5 din sezonul al 7-lea al serialului StarGate SG-1, numit Revisions, fiecare membru al unei comunități extraterestre era conectat la o enormă baze de date prin intermediul unui dispozitiv numit Link, ce se atașa pe tâmpla acestora. Noua companie a directorului Tesla și Space X va dezvolta această tehnologie în pași mărunți. Până să-și poată realiza scopul, acesta va cerceta diverse domenii și afecțiuni ale creierului uman, precum boala Parkinson, epilepsia sau depresia severă.

„În viitor, probabil că vom vedea o legătură mai apropiată între inteligența biologică și inteligența digitală. Există o problemă referitoare la viteza interfeței folosită ca un computer să comunice cu creierul uman. Ține mai mult de lățimea de bandă, viteza conexiunii între creier și varianta ta digitală, mai ales output“, a declarat Elon Musk, în martie anul acesta.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Actualitate

După ce nu a putut survola spațiul aerian al Românie
Rogozin: Așteptați răspuns, nemernicilor

(R.C.) - Publicat acum 29 minute

Dosarul parcărilor cu plată
Chirtoacă, suspendat din funcție

(R.C.) - Publicat acum 58 minute

Fota: Orice vizită a lui Rogozin în Moldova este o provocare

(R.C.) - Publicat acum o ora si 23 minute

Un document care anunţă un nou scandal
Implicarea principalei Fundaţii a lui George Soros în alegerile din 2014 din România

Ion Spânu - Publicat acum 3 ore si 45 minute

Trântă cu sindicaliștii
Olguța n-a mai rezistat: "Acum țipă"

Ioana Radu - Publicat acum 10 ore si 43 minute

Mici și bătuți peste tot

Cornel Nistorescu - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Cum ne plânge de milă presa germană
Învârteli cinice cu medicamente oncologice din România

- Publicat acum 9 ore si 54 minute

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia
Decizie în cazul preotului Pomohaci, anunțată vineri

(R.C.) - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Preşedintele PNL, Ludovic Orban
"Am descoperit cine taie cu adevărat pensiile"

Paul Dumitrescu - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Pusă pe drumuri de statul român
Președintele CNAS, despre cazul prezentatoarei TV

(R.C.) - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Trântă cu sindicaliștii
Olguța n-a mai rezistat: "Acum țipă"

20 Ioana Radu - Publicat acum 10 ore si 43 minute

Mici și bătuți peste tot

17 Cornel Nistorescu - Publicat Joi, 27 iulie 2017

Un document care anunţă un nou scandal
Implicarea principalei Fundaţii a lui George Soros în alegerile din 2014 din România

16 Ion Spânu - Publicat acum 3 ore si 45 minute

Cum ne plânge de milă presa germană
Învârteli cinice cu medicamente oncologice din România

13 - Publicat acum 9 ore si 54 minute

Iresponsabilitate sau incompetență

12 Ion Spânu - Publicat Joi, 27 iulie 2017