„Cyborgizarea“ sau microprocesoarele din creierul uman

Publicat Sâmbãtã, 20 mai 2017

ARM Holdings și Center for Sensorimotor Neural Engineering, din cadrul Universității din Washington, vor să implanteze microprocesoare în creierul oamenilor, anunță go4it.ro.

Numite și wetware, aceste implanturi ar urma să servească drept interfață între creierul uman și o nouă generație de proteze menite să redea mobilitatea persoanelor cu dizabilități. Parteneriatul dintre cele două organizații are ca scop dezvoltarea de produse similare cu un cip (SoC), care vor fi implantate în creier și vor avea rolul de a recepționa și interpreta semnalele electrice emise de neuroni, adaptându-le pentru controlarea protezelor. Cum era de așteptat, una dintre limitările care împiedică folosirea eficientă a protezelor avansate este lipsa răspunsului senzorial. Astfel, în timp ce este posibilă din punct de vedere tehnic dezvoltarea unor proteze pentru mâini, suficient de versatile pentru a manevra obiecte, lipsa senzației la atingere și forța exercitată asupra obiectelor face extrem de dificilă folosirea acestora în mod eficient. Noile chip-uri ARM ar putea rezolva această problemă și poate oferi comunicație bidirecțională între creier și implanturile protetice. În acest moment, principala provocare care trebuie depășită este aducerea consumului de energie și căldura generată de implanturi la un nivel rezonabil. Pentru scopul produs, ARM va miza pe îmbunătățirea actualului nucleu Cortex-Co - cel mai mic procesor din oferta companiei. În cele din urmă, acestea vor putea funcționa precum niște implanturi complet autonome și pot genera energia necesară pentru alimentare, folosind glucoza din sânge și comunicând cu protezele prin semnale radio.

Elon Musk - „tăticul“ oamenilor bionici

În aprilie, Elon Musk își anunța cu surle și trâmbițe noul proiect. Este vorba despre Neuralink, înființată cu scopul de a crea un echilibru, pe viitor, între inteligența umană și cea artificială.

Preocupările lui Elon Musk pentru acest segment nu sunt o noutate. În teorie, performanța creierului uman ar urma să fie crescută printr-o așa-numită augmentare tehnologică. Aceasta ar presupune conectarea la un dispozitiv extern menit fie să crească viteza de procesare, fie să ofere acces la o cantitate foarte mare de informații. Augmentarea tehnologică nu este un concept străin, cel puțin nu pentru iubitorii de literatură și seriale science fiction. În episodul 5 din sezonul al 7-lea al serialului StarGate SG-1, numit Revisions, fiecare membru al unei comunități extraterestre era conectat la o enormă baze de date prin intermediul unui dispozitiv numit Link, ce se atașa pe tâmpla acestora. Noua companie a directorului Tesla și Space X va dezvolta această tehnologie în pași mărunți. Până să-și poată realiza scopul, acesta va cerceta diverse domenii și afecțiuni ale creierului uman, precum boala Parkinson, epilepsia sau depresia severă.

„În viitor, probabil că vom vedea o legătură mai apropiată între inteligența biologică și inteligența digitală. Există o problemă referitoare la viteza interfeței folosită ca un computer să comunice cu creierul uman. Ține mai mult de lățimea de bandă, viteza conexiunii între creier și varianta ta digitală, mai ales output“, a declarat Elon Musk, în martie anul acesta.

Aboneaza-te la editia printImparte pe FacebookImparte pe TwitterImparte pe Google PlusCumpara editia digitala

Actualitate

Decizie definitivă
ÎPS Teodosie, o nouă victorie în fața DNA

- Publicat acum 44 minute

Greva controlorilor de trafic aerian
"Toate cursele charter, anulate"

- Publicat acum o ora si 2 minute

Utile
Anunț de ultimă oră despre circulația pe Transalpina

- Publicat acum o ora si 37 minute

SIPA? Staţi să vedeţi, acum e atunci!

Simona Popescu - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

După summitul G7
Merkel: A trecut vremea în care ne puteam baza unii alţii

Constantin Duţu - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

Vasile Dîncu şi Ioan Rus, doi dintre cei mai influenţi membri ai Grupului de la Cluj
De mulți ani la București se joacă învârtita someșeană
Statul român, sub controlul clujenilor

Mihai Petean - Publicat acum 5 ore si 59 minute

Fost jurnalist, de "Cartea Recordurilor"
Geoană îl desființează pe Robert Turcescu

Paul Dumitrescu - Publicat acum 6 ore si 18 minute

Ministrul de Interne îi răspunde preşedintelui Iohannis

Paul Dumitrescu - Publicat acum 10 ore si 28 minute

Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, o poveste fără sfârșit
Investiția nucleară chinezească, un proiect născut mort

Mihai Soare - Publicat acum 9 ore si 9 minute

Remarcile lui Trump i-au făcut pe unii lideri europeni să adopte o atitudine sfidătoare chiar în timpul discursului de la inaugurarea noului sediu NATO
Summit-uri explozive la Bruxelles și în Sicilia
Trump pune Europa în fața unei mari alegeri

Călin Marchievici - Publicat acum 3 ore si 10 minute

SIPA? Staţi să vedeţi, acum e atunci!

34 Simona Popescu - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

Vasile Dîncu şi Ioan Rus, doi dintre cei mai influenţi membri ai Grupului de la Cluj
De mulți ani la București se joacă învârtita someșeană
Statul român, sub controlul clujenilor

15 Mihai Petean - Publicat acum 5 ore si 59 minute

După summitul G7
Merkel: A trecut vremea în care ne puteam baza unii alţii

8 Constantin Duţu - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

O criză de conștiință

7 Ioan Buduca - Publicat Duminicã, 28 mai 2017

Ministrul de Interne îi răspunde preşedintelui Iohannis

6 Paul Dumitrescu - Publicat acum 10 ore si 28 minute